Selecció oficial de documentals a concurs Cerdanya Film Festival 2021

Els curtmetratges documentals premiats a la Secció Oficial del festival passaran directament a la fase de preselecció dels Premis Goya 2022.

El proper 7 d’agost s’inaugura la 12a edició del Cerdanya Film Festival que s’allargarà fins el 15 d’agost. A pocs dies de l’inici repassem la selecció oficial de documentals d’enguany que inclou 3 llargmetratges i 3 sessions de curtmetratges que opten a una preselecció als premis Goya 2022.

L’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España ha inclòs al Cerdanya Film Festival entre la llista de certàmens col·laboradors que qualificaran curtmetratges a la 36a edició dels Premis Goya al 2022.

El curt premiat a la categoria de Millor Curtmetratge Documental s’assegura una inscripció directa a la preselecció dels premis de més rellevància del cinema espanyol. Tot i així, la presència a la Selecció Oficial de documentals a concurs del certamen també serà clau, ja que els projectes que acumulin quatre seleccions a festivals qualificadors també podran accedir-hi.

LA CIGÜEÑA DE BURGOS

(Dir. Joana Conill)

Diumenge 8 d’agost – 20:00 hores

La directora de la pel·lícula és una adolescent quan, després del funeral del seu pare, llegeix la vida de la víctima als diaris. Filla d’un anarquista condemnat per terrorisme durant la dictadura franquista i afiliat al partit comunista durant el seu empresonament, partit pel qual després serà regidor a Barcelona durant les primeres legislatures democràtiques, Joana Conill comprèn que el seu pare, company de jocs i aventures, va decidir no explicar-li la seva vida. Per què? Mentre roda la pel·lícula, la filla aprendrà a ser directora de cinema, com quan era petita i jugaven a resoldre misteris, en un viatge al pais de la memòria on les peces mai encaixen. Si la memòria és impossible, ¿què és el que ens impulsa a buscar?

La cigonya és un ocell migratori que per arribar al seu destí recorre grans distàncies cada any. Barcelona i Burgos estan separades per 600 quilòmetres, però a Joana Conill li ha costat tota la seva vida afrontar la ruta que la portaria fins al niu de la cigonya de Burgos, l’única història que li va explicar el seu pare sobre els seus 10 anys a la presó. Per arribar al seu destí, el 2014 va emprendre el vol amb un guió, una càmera i una campanya de micromecenatge. Buscava saber per poder cicatritzar en un documental allò que la turmentava. Després de sis anys i d’indagar en documents oficials i entrevistar unes 70 persones, Joana explica la història del seu pare fins on ella ha pogut arribar.

La cigüeña de Burgos - Cerdanya Film Festival
#Boza - Cerdanya Film Festival

CURTMETRATGES DOCUMENTALS 1

Dilluns 9 d’agost – 18:00 hores

Incendios más allá del teatro (Dir. Álex García)

#Boza (Dir. Séverine Sajous, Annan Surinyach)

Yuma (Dir. Rebeca Sasse)

¿Dónde estabas tú? (Dir. María Trénor)

Quebrantos (Dir. María Elorza, Koldo Almandoz).

PACO LOCO: VIVA EL NOISE

(Dir. Daniel Cervantes)

Dimarts 10 d’agost – 20:00 hores

Un viatge a les profunditats de la ment de Paco Loco, figura clau en la conformació de la música underground espanyola. Productor de més de 800 grups, entre els quals es troben Enrique Bunbury o Mikel Erentxun, Paco és a més un músic histriònic i salvatge. Personalitat singular, autèntica bèstia als escenaris, Paco Loco té una frenètica energia creativa que rebutja de ple la fórmula “sexe, drogues i rock & roll”. El retrat d’un personatge polièdric fonamental en l’escena cultural musical. Paco no amaga el seu secret per deixar anar sobre els escenaris a la bèstia que porta dins: beure aigua fresqueta.

Daniel Cervantes (Cadis, 1993) funda al 2014 la companyia audiovisual Homeless, amb la qual porta des d’aleshores autoproduint una obra caracteritzada per la utilització de diferents narratives, expressions i formats, amb una incidència en l’humor experimental que l’ha portat a col·laborar amb artistes com Miguel Noguera o Toni Nievas. Cervantes també realitza i participa en projectes de música, disseny i vídeo. Paco Loco: viva el noise és el seu primer llargmetratge, on intenta captar l’humor i l’essència del personatge des dels seus inicis a Los Locos, el pas per Australian Blonde, els actuals Jaguares de la Bahía, els seus més de 800 discos produïts més per passió que per lucre, el seu estudi al Puerto de Santa María i totes les seves col·laboracions.

Paco Loco Viva el noise - Cerdanya Film Festival

CURTMETRATGES DOCUMENTALS 2

Dimecres 11 d’agost – 18:00 hores

Helsinki 79 (Dir. Pablo Fontenla)

(A)plomo (Dir. S. Villalba, P. Macías)

A comuñón da miña prima Andrea (Dir. Brandán Cerviño)

Generación 94 (Dir. Gemma Capdevila)

A cambio de tu vida (Dir. O. Ovejero, C. López, A. Báez i S. Ramírez)

Helsinki 79 - Cerdanya Film Festival
Pedra Pàtria - Documental - Cerdanya Film Festival

PEDRA PÀTRIA

(Dir. Macià Florit)

Dijous 12 d’agost – 20:00 hores

Roques de quatre colors componen el paisatge de Menorca. Un recorregut des de la més fosca a la més clara guiarà el narrador en el camí de retorn al seu lloc d’origen: una illa que s’enfonsa habitada pel seu germà petit, Lau, que va decidir quedar-s’hi. A partir d’una col·lecció de cartes, Macià, un cineasta que viu a la ciutat, remou la història personal i els sublims paisatges de Menorca que comparteix amb el seu germà petit.

Pedra Pàtria, dirigida per Macià Florit i produïda per Elsabeth Produccions i La Periférica, és una reflexió autobiogràfica entorn la identitat menorquina a través de dos germans que intenten retrobar-se. A més de dirigir el film, Macià Florit és també responsable del guió, el muntatge i la direcció de fotografia. La pel·lícula va resultar guanyadora de la segona edició del Foro Profesional Corte Final que organitza DocumentaMadrid.

CURTMETRATGES DOCUMENTALS 3

Divendres 13 d’agost – 18:00 hores

Heurtebise (Dir. Elisa Torres, Octavio Guerra),

Void (Dir. José Ramón Bas)

Deep Soria (Dir. Pedro Estepa)

Animal Salvatge (Dir. Maria Besora)

Camping Life (Dir. Josep Pérez)

Camping life - Cerdanya Film Festival

Segueix-nos a les xarxes socials:

INSTAGRAMwww.instagram.com/cerdanyafilmfestival  – @cerdanyafilmfestival
FACEBOOKwww.facebook.com/cerdanyafilmfestival
TWITTERhttps://twitter.com/CERDANYAFF 
WEBwww.cerdanyafilmfestival.cat
PRESS KIT  – www.cerdanyafilmfestival.cat/descarregues

Back to list